Briketai, durpės ar dujos?

pagaminti pjuvenu briketaiMūsų klimato juosta verčia šildytis namus, nes gyvename šaltoje, šiaurinėje žemyno pusėje.  Namus kūrename daugybe būdų – naudojamės centriniu šildymu, šildomės kietu ar skystu kuru. Kai kurie jau naudojasi ir šiuolaikinėmis technologijomis, tokiomis kaip saulės kolektoriai ar netgi geoterminis šildymas. Net ir kietas kuras skirstomas į daugybę rūšių. Nuo seno populiarios kuro rūšys buvo malkos bei anglys. Tačiau paskutiniu metu rinkoje atsirado ir kitų variantų – briketai, granulės. Kiek seniau buvo durpės. Briketai dažniausiai gaminami iš pjuvenų arba šiaudų. Pjuvenų briketai visapusiškai geresni už šiaudų, nes geresnė šiluma ir daug mažesnis pelenų kiekis. Nors daug dažniau gaminamos granulės, pagamintos iš šiaudų. Tačiau tai dažniausiai naudojama ūkiuose. Jei seniau ūkininkai šiaudus naikindavo arba degindavo tai dabar juos gali parduoti granulių gamybai. O dabar net patys gali vietoje pasigaminti granules ir panaudoti savo ūkio apšildymui.

Pastaruoju metu madingi darosi briketai. Jie ne tiek madingi, kiek populiarūs. O populiarūs dėl objektyvių priežasčių – jie ekonomiški, kokybiški ir patogūs naudoti. Ekonomiški, nes gaminami iš sausų pjuvenų. Tai reiškia, kad visa degimo šiluma naudojama efektyviam patalpų apšildymui, o ne drėgmės garinimui. Briketai patogūs naudoti, nes jie supakuoti po 9 arba po 10 į plėvelės pakuotes. Dėl to juos galima sandėliuoti praktiškai bet kur. Jie nepriterš aplinkos, o jų parsinešimas nesudarys papildomų problemų.

zaliava is kurios daromi briketaiJei jie gaminami kokybišku būdu, tada briketai gaminami šalto suspaudimo būdu. Tiesiog jie supresuojami, nenaudojant jokių klijų ir kitų papildomų priemonių. Pasitaiko taip, kad baldų cechuose jie gaminami iš baldinių atliekų ar net iš statybos darbų atliekų. Tokių briketų jokiu būdu negalima laikyti kokybiškais. Jie skleis kvapą, paliks pelenus. Galų gale tai bus nenaudinga ekonomiškai. Geriausi yra kietmedžio briketai. Apskritai, kietojo kuro briketai gaminami iš skirtingų medienos rūšių. Geriausi briketai yra iš kietmedžio. Jie būna sunkesni, todėl jie net pakuojami po 9, o ne po 12. Tačiau jie ilgiau dega, yra kaitresni. Jei briketai pagaminti iš minkštesnio medžio (pvz. beržo), tada jie degs trumpiau, bus ne tokie kaitrūs, tačiau pakuotėje rasite ne 9, o jau 12 vienetų briketų.

Keisčiausia, kad briketai dega kaitriau nei malkos. O galutiniame rezultate išeina pigiau, nes jie sausi. Dar geriau, kad jų sandėliavimas paprastas, nes juos galite talpinti bet kur. Jie supakuoti atskiruose maišuose ir nesudėtingas nei jų pernešimas, nei transportavimas, nei saugojimas. Briketai yra labai gera tarpinė jungtis tarp malkų ir anglių. Jie tiksliau pasakius turi visų kuro rūšių privalumus. Jie kaitrūs, švarūs, ekologiški. Jei lygintume su pvz. anglimis tai briketai laimi, nes jie švarūs (anglims reikia specialios atskiros patalpos). Jie mažiau sveria. Juos galima deginti vienus. Nereikia briketų šildymo kombinuoti su šildymu malkomis ar kitomis kuro rūšimis. Jei lyginsime su granulėmis tai esminis skirtumas – universalumas. Granulėms būtinas specialus granulinis katilas. Na, o briketus galima kūrenti net ir lauže. Jiems tinka bet koks ugniakuras, skirtas kietojo kuro katilams.